В тази статия ще Ви запозная с видовете свързвания на електрическите проводници 

image001Първия и най широко разпространен е чрез усукване на проводниците. По този начин са изпълнени почти 90% от електроинсталациите  в жилищния сектор.Предимството му е , че е лесен за изпълнение като за целта са необходими универсални клещи и изолираща лента.Като цяло недостатъка му е че връзката не е толкова надежна , ако не стегната както трябва. Доста често се случва да се късат проводниците при стягане. Ако се наложи промяна на броя кабели във връзката  а тя вече е направена то това може да доведе до скъсване на проводниците при  разсукване и повторното им усукване. Метода е  сравнително ефикасен заради ниската му себестойност и липсата на спрециализирани инструменти и елементи. Приложим е до сечение на проводниците до 4кв/м. Макар че в практиката се усукват и доста по големи размери .Желателно броя на усукване на жилата един спрямо друг да е от 5 до 10 пъти.


Втория метод който напоследък става все по популярен е чрез използване на специализирани клеми . image002lusterklemmiWagoНай разпространените са  клемите на Wago.Те са един съвременен метод за свързване на проводници, който е много удобен и  надежден. Важно е да се знае че те са подходящи за кабели от 1кв/мм до 6кв/мм .Също така ,че те са различни  за едножилни и многожилни кабели. Тези които са за многожилни могат да се ползват и за едножилни. Като недостатък може да се посочи единствено цената и че не винаги са под ръка когато ти трябват. Лично аз дълбоко ги препоръчвам на всички колеги да ги ползват и да ги препоръчват на своите клиенти.С тях впоследствие ремонта на електроинсталацията е много по удобен.Може да разгледате и клипчетата по долу.image003luster klema2Често срещано изпълнение е и ползването на лустер клеми.Те се използват там където е необходимо разединяване на проводниците след време. Обикновено се ползват за  връзка между кабелна инсталация и електрическо устройство . Втория вид лустер клеми са глухи при тях проводниците се вкарват само от едната страна. Подходящи са  като подсигуряващ елемент на усукани  кабелни връзки особено ако са многожични.Многожилните кабели когато се присъединяват към съоражения и към лустер клеми е задължително да бъдат гербовани с кабелни накрайници за съответния тип кабел.


 

Друг метод на свързване между проводници е използването на  кабелни накрайници.image004image006image005Разнообразието при тях е твърде голямо както и тяхното предназчение. Общото за всичките тях  е че е нужен специализирана преса  която да ги кримптва/кербова към  проводника.. В практиката се ползват механични и хидравлични преси. Хидравличните са много по компактни и удобни. За по голямо удобство са разработени и автоматични хидравлични преси .Може да видите клипчето по долу за този вид преси.След като се кербоват тези накрайници  проводниците могат да се присъединяват към различни съоражения и клеми ,както и помежду си. 


 

 

 


 

image012

Про по малките диаметри на кабелите се ползват кербовачни клещи които са компактни и удобни.  Задължително е кербоването на многожичните кабели при присъединяването и към болтови клеми . Инструментите които се предлагат за този вид кабелни са най различни някои модели са показани на снимките тук по долу.
image011 

 image008image007

 

 

 

 

Вие сте тук:Home свързване на проводници